Ο Σηκουάνας χαρακτηρίζεται ως «ο μοναδικός ποταμός που κυλάει ανάμεσα σε δύο ράφια από βιβλία»! Μόνο που αυτά τα ράφια δεν είναι ξύλινα, όπως συνειρμικά φαντάζεστε αλλά πράσινα μεταλλικά κουτιά στερεωμένα στο παραπέτο του Σηκουάνα και κρύβουν πληθώρα παλιών βιβλίων, φωτογραφιών, αφισών και μικρών τουριστικών souvenir.

paris-by-polina-paraskevopoulou-my-parisienne-walkways-blog-all-rights-reserved-5

Η παράδοση των μεταχειρισμένων βιβλίων κοντά στον Σηκουάνα αρχίζει περίπου τον 16ο αιώνα με λίγους μικροπωλητές στην αγορά. Ένας κανονισμός όμως το 1649 απαγορεύει τη διάθεση βιβλίων σε υπαίθριους πάγκους στην Pont Neuf. Οι ανήσυχες αρχές ήθελαν να περιορίσουν τις παράλληλες αγορές βιβλίων που δεν είχαν υποβληθεί σε επίσημη λογοκρισία. Με το πέρας των χρόνων όμως, οι «ελεύθεροι» βιβλιοπώλες επανέρχονται στο προσκήνιο και πλέον ονομάζονται «Bouquinistes», όρος που εμφανίζεται στο λεξικό της Γαλλικής Ακαδημίας το 1789 και προέρχεται από τη γαλλική λέξη «bouquin» που σημαίνει βιβλίο. Σήμερα στις όχθες του Σηκουάνα 240 bouquinistes ανοίγουν κάθε μέρα τα 900 πράσινα κουτιά τους που φιλοξενούν 300.000 παλιά βιβλία κι όχι μόνο…

Οι βιβλιοπώλες του Σηκουάνα με τα πράσινα μεταλλικά κουτιά τους αποτυπώνονται σε πολλούς πίνακες με τοπία του Παρισιού κυρίως από την περίοδο των Ιμπρεσσιονιστών. Η παρουσία τους είναι έντονα συνυφασμένη με το Παριζιάνικο τοπίο που είναι σχεδόν αδύνατο να φέρουμε στη μνήμη μας μια βόλτα στις όχθες τους Σηκουάνα χωρίς να μας έρθει αυτόματα και η εικόνα των εναλλακτικών βιβλιοπωλών να κάθονται γαλήνιοι δίπλα από τα βιβλία τους, διαβάζοντας πιθανότατα ένα κλασικό αριστούργημα-αντίκα!

Άλλωστε οι bouquinistes συμμετέχουν στη γοητεία που σκεπάζει τις όχθες του Σηκουάνα και συνιστούν γοητευτικό πόλο έλξης και μια ιστορική και λογοτεχνική κληρονομιά που η πόλη επιθυμεί να διατηρήσει και να ενισχύσει. Μια βόλτα στους πάγκους ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού είναι μια πραγματική απόλαυση!  Κι αν αναρωτιέστε αν είναι βαρετό γι’αυτούς να κάθονται εκεί με τις ώρες ακόμη κι όταν δεν έχει καλοκαιρία, πιάστε κουβέντα με κάποιον βιβλιοπώλη του Σηκουάνα και σας διαβεβαιώνω πως θα σας λύσει κάθε απορία λέγοντάς σας πως δεν θα άλλαζε το επάγγελμά του με κανένα άλλο στον κόσμο! Γιατί είναι αυτή η ζωντανή επαφή με τον κόσμο, η αίσθηση ελευθερίας και ο καθαρός αέρας που τους χτυπάει στο πρόσωπο και τους γεμίζει ενέργεια που κάνουν την αξία του επαγγέλματος, απλά, ανεκτίμητη!

Info

Αν ψάχνετε συλλεκτικούς και σπάνιους τίτλους, εδώ είναι η όασή σας! Οι τιμές είναι λογικές ακόμη και για πρωτότυπες εκδόσεις κλασικών. Το μόνο μειονέκτημα είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των τίτλων είναι διαθέσιμη μόνο στη γαλλική γλώσσα. Το επάγγελμα περνάει συνήθως από γενιά ή σε γενιά ή αλλιώς με αίτηση στο δημαρχείο του Παρισιού.

Πού:

Δεξιά όχθη του Σηκουάνα από Pont Marie (métro Pont Marie, Γραμμή 7) ως Quai du Louvre (métro Palais Royal/Musée du Louvre, Γραμμές 7 ή 1)

Αριστερή όχθη από Quai de la Tournelle (métro Maubert-Mutualité, Γραμμή 10) ως Quai Voltaire (métro Saint-Germain des Près, Γραμμή 4)

Open: Από τις 11:30  το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου. Τις μέρες που βρέχει ή έχει έντονη κακοκαιρία παραμένουν κλειστά.

Creative Commons License
The content on this blog is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεσή μου.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: