Αν αποκαλύψω στη γιαγιά μου πως τρελαίνομαι να παρακολουθώ την καθολική λειτουργία, μάλλον θα με αποκληρώσει! Στη Χριστιανική εκκλησία πάω μια φορά το χρόνο, κι αυτή το Πάσχα στο παρά πέντε (σχώρα με θεέ μου) αλλά περνώντας έξω από τις καθολικές στο Παρίσι, τσουπ τρυπώνω μέσα και ξεχνάω να βγω. Κάθομαι εκεί στα ξύλινα στασίδια, ακούω τη ψαλμωδία συνοδεία των μουσικών οργάνων (νομίζω αυτό κάνει τη μεγάλη διαφορά) και αισθάνομαι πως χαλαρώνω, ηρεμώ από τη βαβούρα και τις πολλές σκέψεις.

paris-church-my-parisienne-walkways-blog-all-rights-reserved-12

Η Sacre Coeur στη Μονμάρτη είναι η εκκλησία που έχω επισκεφτεί τις περισσότερες φορές, κι αυτό γιατί βρισκόταν αρκετά κοντά στο σπίτι μου και η διαδρομή μέσα από το «χωριουδάκι» της Μονμάρτης για να φτάσω στην εκκλησία, παραμένει πάντοντε μια ωραία χαλαρωτική βόλτα. Το όνομά της σημαίνει «Ιερή Καρδιά» και αναφέρεται στην καρδιά του Ιησού, την αναπαράσταση της θείας αγάπης του για την ανθρωπότητα. Η αλήθεια είναι πως η Sacre Coeur έχει πάντα ένα μάτσο φασαριόζους τουρίστες (κάθε χρόνο υποδέχεται πάνω από δέκα εκατομμύρια επισκέπτες) αλλά αυτή η θέα όλου του Παρισιού μπροστά μου, βγαίνοντας από την εκκλησία νομίζω με αποζημιώνει!

paris-church-my-parisienne-walkways-blog-all-rights-reserved-3

Η μασκότ της Sacre Coeur- Ο έγχρωμος που κρεμιέται από το φως και κάνει κόλπα με την μπάλα 

photo-by-my-parisienne-walkways-paris-monmartre-1

photo-by-my-parisienne-walkways-paris-monmartre-2

Η Sacre-Coeur κατασκευάστηκε γιατί οι Παριζιάνοι είχαν υποσχεθεί να φτιάξουν μια εκκλησία, εάν το Παρίσι γλίτωνε από την καταστροφή του πόλεμου με τους Πρώσους και επίσης είδαν την ήττα των Γάλλων στο πόλεμο με την Πρωσία το 1870 ως ηθική καταδίκη για τις αμαρτίες της ζωής του Παρισιού (Εξώλεις και προώλεις οι Παριζιάνοι!). Το σχέδιο εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση το 1873, η κατασκευή του ξεκίνησε το 1875 και ολοκληρώθηκε το 1914. Ο ωοειδής τρούλος αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο σημείο του Παρισιού, μετά τον Πύργο του ‘Αιφελ.

paris-church-my-parisienne-walkways-blog-all-rights-reserved

paris-church-my-parisienne-walkways-blog-all-rights-reserved-11

Η πρόσβαση στο εσωτερικό του ναού είναι ελεύθερη αλλά υπάρχει χρέωση για την είσοδο στην κρύπτη και την ανάβαση στον τρούλο (234 σκαλιά, -σα να πληρώσατε γυμναστήριο ένα πράγμα!-), όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα από τα πιο εντυπωσιακά πανοράματα του Παρισιού, αφού λέγεται πως μια μέρα με καθαρή ατμόσφαιρα μπορείτε να δείτε μέχρι και 30 χιλιόμετρα μακριά. Το κουδούνι επίσης της Sacre Coeur, που ονομάζεται La Savoyarde ζυγίζει 19 τόνους και είναι το μεγαλύτερο στη Γαλλία. Τα δύο έφιππα αγάλματα στην είσοδο είναι της Jeanne d ‘Arc και του Louis IX.

******

paris-church-my-parisienne-walkways-blog-all-rights-reserved-4

Η άλλη εκκλησία-star του Παρισιού (να ΄ναι καλά ο Κουασιμόδος) είναι η Παναγία των Παρισίων. Η Notre Dame de Paris. Η πιο γνωστή απ’ όλες και τόσο επιβλητική όσο ακούγεται. Η κατασκευή της άρχισε το 1163 στο Ile de la Cité με τον Πάπα Αλέξανδρο Γ΄ και τον Βασιλιά Λουδοβίκο Ζ΄ της Γαλλίας να θέτουν το θεμέλιο λίθο. Ο Ναός ολοκληρώθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα, αλλά το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του. Όταν επισκέπτομαι τη Notre Dame θα κάνω σίγουρα ένα πέρασμα και από το αγαπημένο μου βιβλιοπωλείο, τόσο διαφορετικό από τα άλλα, το Shakespeare and Company, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

paris-church-my-parisienne-walkways-blog-all-rights-reserved-16

paris-church-my-parisienne-walkways-blog-all-rights-reserved-8

Δεν γίνεται να αντικρίσετε τη Notre Dame και να μην εντυπωσιαστείτε από τη γοτθική αρχιτεκτονική της, την περίτεχνη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. αλλά και τον εσωτερικό διάκοσμο με τα βιτρώ παράθυρα. Κάθε φορά που μπαίνω στο εσωτερικό της νομίζω πως πρωταγωνιστώ στο Game of Thrones και όπου να ‘ναι θα δω την Cersei Lannister να περιφέρεται. Στη Notre Dame επίσης έζησα το πρώτο Πάσχα μετά τη μετακόμισή μου στη Γαλλία και η λειτουργία ήταν μια πολύ ωραία και διαφορετική εμπειρία για τα ελληνικά μου δεδομένα.

paris-church-my-parisienne-walkways-blog-all-rights-reserved-13

paris-church-my-parisienne-walkways-blog-all-rights-reserved-5

paris-church-my-parisienne-walkways-blog-all-rights-reserved-6

paris-church-my-parisienne-walkways-blog-all-rights-reserved-7

paris-church-my-parisienne-walkways-blog-all-rights-reserved-14

paris-church-my-parisienne-walkways-blog-all-rights-reserved-15

Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό αυτοανακηρύχθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Το κωδωνοστάσιο, ύψους 90 μέτρων, προστέθηκε τον 19ο αιώνα από τον Viollet le Duc. Έκτοτε, χτυπά κάθε μέρα 24 φορές για να σηματοδοτήσει το ακριβώς κάθε ώρας, ενώ το 1944, δεν σταμάτησε να χτυπά μέρες ολόκληρες, προκειμένου να διαδώσει το μήνυμα της απελευθέρωσης της Γαλλίας από το γερμανικό ζυγό. Αξιοπρόσεχτα είναι και τα τρομαχτικά αγάλματά της που αγναντεύουν την πόλη από ψηλά, φύλακες κατά των δαιμονικών πνευμάτων. Μπορείτε να θαυμάσετε κι εσείς την πόλη από ψηλά αρκεί ν’ ανεβείτε τα 387 σκαλιά του Βόρειου Πύργου. Courage!

All photos by My Parisienne Walkways

Creative Commons LicenseThe content on this blog is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεσή μου.
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: