Με τον φτερωτό θεό προ των πυλών, την πόλη του έρωτα ως background και τα πιο γοητευτικά εστιατόρια που σερβίρουν (και) ρομάντζο, η αποπλάνηση μοιάζει με δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα.

Το Παρίσι είναι ρομαντικό όλο το χρόνο. Μια πόλη μ΄ έναν τοίχο που έχει γραμμένη τη λέξη «Σ’ αγαπώ» 311 φορές σε 250 γλώσσες και διαλέκτους, ένα ολόκληρο μουσείο που αναπαριστά τη ρομαντική ζωή και τη γλώσσα του Μολιέρου που γαργαλάει ερωτικά τις αισθήσεις δεν είναι να απορεί κανείς γιατί η γαλλική πρωτεύουσα διαθέτει αυτό το (ρομαντικό) «je ne sais quoi» που προσελκύει τους απανταχού ερωτευμένους. Και αυτοί είναι μόνο τρείς από τους αναρίθμητους λόγους που το Παρίσι έχει χρηστεί η πιο ρομαντική πόλη του κόσμου. Ο τέταρτος είναι σίγουρα η γαστρονομική του σκηνή, γιατί ομολογουμένως, ο έρωτας περνάει από το στομάχι.

Lapérouse, εκεί που ο Gainsbourg γνώρισε τη Jane Birkin

Για περισσότερους από δύο αιώνες το Lapérouse διατηρεί την περίοπτη θέση του στις ατζέντες της παριζιάνικης ελίτ και της υψηλής γαστρονομίας. Το πρώτο εστιατόριο που βραβεύτηκε με τρία αστέρια Michelin το 1933, συνιστά ένα από τα μυθικά μέρη που ενσαρκώνουν την ιστορία της πόλης του έρωτα. Από την κομψή ατμόσφαιρα των privé σαλονιών του έχουν περάσει ο Zola, o Maupassant, o Baudelaire, ο Hugo, η Colette, ο Hemingway, ενώ o Proust, αναφέρει το Lapérouse στο μυθιστόρημά του «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο». Η τέχνη και η λογοτεχνία συναντούν τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα και δημιουργούν ένα από τα πιο ερωτικά μέρη. Στον πάνω όροφο, τα ιδιωτικά booths με τα κόκκινα βελούδινα ντιβάνια δημιουργούν μια essence «μπουντουάρ» που λούζεται από το φως το κεριών, ενώ τη διακόσμηση των τραπεζιών έχει επιμεληθεί η Cordelia de Castellane, δημιουργική διευθύντρια του Dior Maison. Μην απορήσετε γιατί κάποιοι καθρέφτες φαίνονται χαραγμένοι. Πάνω τους έχει δοκιμαστεί η αυθεντικότητα των διαμαντιών που οι messieurs χάριζαν στις ερωμένες τους. Οι φήμες του Lapérouse δεν έχουν τελειωμό, από τη μοιραία συνάντηση Gainsbourg και Birkin, μέχρι την ύπαρξη μυστικού περάσματος που οδηγεί στο κτήριο της Γερουσίας. Από το μενού παρελαύνουν η τσιπούρα flambé με αψέντι και μάραθο, τα ψητά χτένια με φοντύ πράσου, το κοτόπουλο με σάλτσα μανιταριών και ο μπλε αστακός με ταλιολίνι. Και αν το Lapérouse σας φαίνεται γνωστό στην όψη είναι γιατί ο Woody Allen το επέλεξε ως σκηνικό για μια εμβληματική σκηνή του «Midnight in Paris».  

51, Quai des Grands Augustins, 75006/ 0033 143266804/ http://www.laperouse.com

Le CoupeChou, με τη θαλπωρή του παρελθόντος στο Quartier Latin

Σχεδόν κρυμμένο σ’ ένα πλακόστρωτο σοκάκι μέσα στα μεσαιωνικά τείχη του 5ου διαμερίσματος, αγκαλιασμένο απ’ άκρη σ΄ άκρη από έναν επεκτατικό κισσό, βρίσκεται το γοητευτικό Le Coupe-Chou, το γαστριμαργικό παιδί των Γάλλων ηθοποιών Francis Lemonnier, Francis Nani και Christian Azzopardi, που μετρά περισσότερο από μισό αιώνα λειτουργίας. Με γαλλική διακόσμηση εποχής, βελούδινες καρέκλες σε πράσινους και κίτρινους τόνους, πίνακες και vintage φωτογραφίες στους τοίχους, κόκκινα πορτατίφ, περίτεχνο, πλίνθινο cotto δάπεδο και ξύλινα δοκάρια στο ταβάνι, το φως των κεριών και τη ζεστασιά του τζακιού που φλέγεται τις κρύες παριζιάνικες νύχτες, δεν είναι περίεργο που το είχε επιλέξει μέχρι και η (πριγκίπισσα τότε) Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας για να γιορτάσει τον αρραβώνα της με τον Γάλλο Henri de Laborde de Monpezat. To Le Coupe-Chou θυμίζει σπίτι εποχής, έτσι όπως απλώνεται σε διαφορετικά δωμάτια, τεσσάρων mansion, που χρονολογούνται από τον 14ο, 16ο και 17ο αιώνα, αλλά σε αυτό οφείλεται και η αίσθηση ιδιωτικότητας που τόσο αποζητούν οι ερωτευμένοι και όχι μόνο· αφού διασημότητες, όπως οι Beatles, η Brigitte Bardot και η Marlen Dietrich έχουν απολαύσει, εδώ, ένα διακριτικό δείπνο. Η αίσθηση εποχής δεν είναι τυχαία, αφού οι ιδιοκτήτες πέρασαν μήνες αναζήτησης σε παλαιοπωλεία και αντικερί για την ανεύρεση των κατάλληλων επίπλων. Στο μενού φιγουράρουν πιάτα όπως η μπουγιαμπέσα Προβηγκίας με μπακαλιάρο και μάραθο, η πάπια με καραμελωμένα αντίδια και ζεστή βινεγκρέτ μπαλσάμικου και το confit από μοσχαρίσιο μάγουλο με καρότα γλασέ και σάλτσα πιπεριάς.  

11, rue de Lanneau, 75005/ 0033 146336869/ www.lecoupechou.com

Mystery Cuisine, μια γαστρονομική περιπέτεια για λίγους

Σε απόσταση αναπνοής από το Palais Royal, βρίσκεται μια μυστηριώδης κουζίνα, ένα γαστριμαργικό ταξίδι, πέρα από τα συνηθισμένα. Γι’ αυτό και ο πιο σωστός τρόπος για να επισκεφτείτε το Mystery Cuisine είναι με διάθεση περιπέτειας. Φανταστείτε ότι μπαίνετε σ’ ένα γαστρονομικό θέατρο που χωρίζεται σε τρία μέρη, το «Le Salon» μ’ ένα τραπέζι για 4 άτομα, το «La Table de Confidence» για 2 άτομα και το «La Table de Bibliothèque» επίσης για 2 άτομα που εκ φύσεως θα σας κάνουν να νιώσετε οι μοναδικοί πελάτες αυτού του πρωτότυπα ρομαντικού εστιατορίου. Κοινώς, το Mystery Cuisine έχει μόνο τρία τραπέζια, τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους με βαριές κουρτίνες. Η μυστηριώδης κουζίνα προσφέρει μενού εμπνευσμένα από τη Γαλλία και το Βιετνάμ (που αλλάζουν σχεδόν καθημερινά ανάλογα με την εποχικότητα των υλικών), αρμονικά αντιστοιχισμένα με επτά επιλογές από εκλεκτούς οίνους. Εσείς το μόνο που έχετε να επιλέξετε είναι αν θα πάρετε το «Γαστρονομικό Μενού» ή το «Ταξίδι στη χώρα των χιλίων και μία γεύσεων». Θυμίζει κάποιου είδους εκπαιδευτικής εμπειρίας έτσι όπως είναι ενορχηστρωμένη η γευστική βραδιά αλλά εδώ δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα γιατί θα σποϊλάρουμε το βίωμα.

37, bis Rue de Montpensier, 75001/ 0033 140200302/ www.mysterycuisine.fr

Sebon, μια γευστική φωλιά στη Μονμάρτρη             

Φωλιασμένο στην καρδιά της Μονμάρτρης, δυο βήματα από τον τοίχο με τα «Σ’ αγαπώ» αλλά μίλια μακριά από τουριστικές ενέδρες, το ανεπιτήδευτο και λιλιπούτειο Seb’on είναι ιδανικό για εραστές που κρατάνε χαμηλούς τους τόνους. Τα ηνία της διακόσμησης βαστάνε αμφότεροι ο μινιμαλισμός και η ρουστίκ αισθητική που ανεβάζουν τα level του cosiness. Τοίχοι ντυμένοι με λευκό τούβλο, λιγότερα από δέκα τραπέζια από φυσικό ξύλο, το μενού γραμμένο σε μαυροπίνακα με κιμωλία, ποτιστήρια γεμάτα λουλούδια και κηροπήγια συνθέτουν το ζεστό σκηνικό. Το μενού, ενορχηστρωμένο από τον σεφ Sebastien Heloin που έχει περάσει από εμβληματικές κουζίνες, παρουσιάζει φουά γκρα μαγειρεμένο σε κόκκινο κρασί με τσάτνεϊ ντομάτας και βινεγκρέτ βατόμουρου, που είναι πραγματικά αποκάλυψη και σπιτική παπαρδέλα με μαύρο καλαμάρι με μελάνι και γαρίδες, μεταξύ άλλων γαστριμαργικών απολαύσεων.  

62, Rue d’ Orsel, 75018/ 0033 142597432/ www.sebonrestaurant.com

Pétrelle, ένα ρομαντικό cottage στο 9o διαμέρισμα

Αναμμένα κεριά σε τραπέζια –παλιές ραπτομηχανές, στρωμένα για δύο (ή τέσσερις), βελούδινες καρέκλες, κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, vintage ντουλάπες, μπουκέτα με αγγλικά τριαντάφυλλα, αντίκες και μπουκάλια από κρασί και στοίβες με βιβλία ως ντεκόρ, βαριές βελούδινες κουρτίνες, οι φλόγες από την παλιά ξυλόσομπα στην τραπεζαρία και ο αμυδρός φωτισμός, διαμορφώνουν την ιδανική ρομαντική ατμόσφαιρα σ’ ένα εστιατόριο στη γαλλική πρωτεύουσα που έχει καταφέρει να θυμίζει αρχοντικό στην εξοχή. Οι απροσδόκητοι συνδυασμοί γεύσεων στο μενού γευσιγνωσίας σύγχρονης γαλλικής κουζίνας (με τα υλικά και τα κρασιά να έχουν ως πρωταγωνιστή την Ιταλία), πίσω από την οποία βρίσκεται η σεφ Lucie Boursier-Mougenot κακομαθαίνουν τον ουρανίσκο, ενώ στην τραπεζαρία, κακομαθαίνει τους καλεσμένους ο Luca Danti ως σύγχρονος τελετουργός. Το μενού αλλάζει κάθε εβδομάδα για να αντικατοπτρίζει τις εποχές αλλά για να πάρετε μια γεύση θα βρείτε πιάτα όπως στιφάδο σουπιάς με ζαχαρωμένο μάραθο, καρότα και ελιές, νιόκι κολοκύθας ή αρνί με σέσκουλα.

34, Rue Pétrelle, 75009/ 0033 0142821102/ www.petrelle.fr

Girafe, ιωδιούχα πιάτα με θέα τον Πύργο του Άιφελ

Από το 2018 που άνοιξε τις πόρτες του στο Cité de l’ Architecture, το μουσείο αρχιτεκτονικής και μνημειακής γλυπτικής στο Palais de Chaillot, το Girafe έχει προσελκύσει τους Παριζιάνους socialites, τους εραστές του ψαριού και τις ρομαντικές ψυχές που δεν αρκούνται σε τίποτα λιγότερο, από ένα δείπνο με απρόσκοπτη θέα στη Σιδηρά Κυρία, ιδίως κάθε ακριβώς της ώρας που εκατομμύρια λαμπάκια αναβοσβήνουν πάνω της. Cliché? Ασυζητητί. Αλλά σίγουρα αποτελεί και μια εμπειρία που θα χαίρεστε να διηγείστε σε συζητήσεις με ρομαντικό πρόσημο. Το εσωτερικό του Girafe είναι μια ωδή στο Art Deco της δεκαετίας του ’30, υπό την επιμέλεια του Joseph Dirand με κρεμ παγκάκια, ασπρόμαυρο μαρμάρινο μπαρ, λαμπτήρες παλαιού τύπου και κεριά, ορειχάλκινες πινελιές και τροπικά φυτά. Ο σεφ Benoît Dargère έχει εμπνευστεί το μενού από το υδάτινο στοιχείο με φρέσκα πιάτα, όπως ταρτάρ τόνου με αβοκάντο και japalenos και σεβίτσε τσιπούρας που σερβίρεται με ζεστό σησαμέλαιο. Για τους χορτοφάγους υπάρχει η κρεμώδης burratina με πολύχρωμες ντομάτες και ελαιόλαδο τζίντζερ, το λιγκουίνι τρούφας και οι ψητές μελιτζάνες που σερβίρονται με μαύρες ελιές, ντομάτες, λευκά και πράσινα σπαράγγια. Θα βρείτε επίσης μια εξαιρετική επιλογή από πιάτα που μπορείτε να μοιραστείτε, όπως η πιατέλα γευσιγνωσίας με στρείδια, γαρίδες και αστακό Νορβηγίας. Τι πιο ρομαντικό από το να μοιράζεστε ένα αφροδισιακό πιάτο με θέα τον Άιφελ;

1, Place du Trocadéro, 75016/ 0033 140627061/ www.girafeparis.com

Bon Appétit!

À bientôt

Το παραπάνω κείμενό μου (μέρος) δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Αθηνόραμα, Φεβρουάριος 2024.

The content on this blog is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεσή μου.


Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.