1. Musée du Louvre

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μουσεία του κόσμου, το Λούβρο φιλοξενεί πάνω από 350.000 εκθέματα ανεκτίμητης αξίας. Ανάμεσά τους η Αφροδίτη της Μήλου που έχει τοποθετηθεί με θεατρικό τρόπο στο τέλος ενός μεγάλου διαδρόμου. Η «Νίκη» της Σαμοθράκης, η «κιονοστοιχία» του Περό, ο  «θνήσκων σκλάβος» του Μιχαήλ Άγγελου, η «Σχεδία της Μέδουσας» του Ζερικό και φυσικά η «Μόνα Λίζα» του Da Vinci (αν και ο πίνακας είναι μικρότερος απ’ όσο πιθανότατα φαντάζεστε!). Το 1989, προστέθηκε στο Λούβρο από το διάσημο αρχιτέκτονα Pei, η πυραμίδα από γυαλί, η οποία λειτουργεί ως κύρια είσοδος για το μουσείο. Αν και έρχεται σε αντίθεση με την κλασική πολεοδομική δομή της περιοχής, και αρχικά προκάλεσε μικτές αντιδράσεις, εντούτοις, πρόσφερε στο μουσείο μία ευρύχωρη κεντρική είσοδο και άπλετο φως που φτάνει ως και το υπόγειο.

Tip: Η ουρά για την είσοδο έξω από τη μεγάλη Πυραμίδα, συνήθως είναι τεράστια, γι’αυτό προσπαθήστε να πάτε νωρίς το πρωί ή μετά τις 16:00 όταν το Μουσείο είναι ανοιχτό μέχρι το βράδυ (Παρασκευή).  Υπάρχει επίσης άλλη μια είσοδος που δεν γνωρίζουν πολλοί, αυτή του  Carrousel.

Μετά την εξαντλητική κυριολεκτικά περιήγηση μέσα στο Λούβρο, σίγουρα χρειάζεστε χαλάρωση! Το πλέον κατάλληλο σημείο είναι το Café Marly, που βρίσκεται εντός του μουσείου του Λούβρου και διαθέτει μια γοητευτική αυλή με θέα στις πυραμίδες. Είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 8:00 το πρωί μέχρι και τις 2:00 το βράδυ, με συνεχόμενο service.

Μétro: Palais- Royal (Γραμμή 1) ή Musée du Louvre (Γραμμή 7)

Ανοιχτό: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή 9:00-18:00. Παρασκευή 9:00-21:45. Τρίτη κλειστό.

Τιμή: 17€. Αν δεν θέλετε, όμως, να περιμένετε στην ουρά, με μια μικρή επιβάρυνση, μπορείτε να κλείσετε το εισιτήριό σας από εδώ και να μπείτε συγκεκριμένη ώρα.

*Για παιδιά μέχρι 18 ετών και νέους (κατοίκους της ΕΕ) μέχρι 26 ετών, η είσοδος είναι δωρεάν.

*Η είσοδος για το Λούβρο είναι ελεύθερη για όλους στις 14 Ιουλίου (μέρα εθνικής εορτής της Γαλλίας).

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.louvre.fr/en

2. Notre Dame (Παναγία των Παρισίων)

Notre_Dame_dalla_Senna

Στο προαύλιο της Notre Dame χόρευε η όμορφη τσιγγάνα Εσμεράλδα, όταν προκάλεσε την προσοχή του αρχιδιακόνου Κλαύδιου Φρολό, που προσπάθησε να την απαγάγει με τη βοήθεια του άσχημου κωδωνοκρούστη Κουασιμόδου, που την ερωτεύεται κεραυνοβόλα.  Το μυθιστόρημα του Ουγκώ έχει εγκατασταθεί για τα καλά στη φαντασία μας… ώστε κάθε φορά που στεκόμαστε μπροστά στην επιβλητική πρόσοψη του καθεδρικού ναού και κοιτάζουμε ψηλά νιώθουμε την παρουσία του Κουασιμόδου να διασχίζει σαν σκιά κάποιο από τα καμπαναριά του.

Η Notre-Dame,  βρίσκεται στο Ile de la Cité, το νησάκι στην καρδιά του Παρισιού και είναι ο πιο διάσημος καθεδρικός ναός. Η ολοκλήρωσή του χρειάστηκε περίπου 170 χρόνια και η τοποθεσία του ήταν πάντα το θρησκευτικό κέντρο της πόλης.  Εντυπωσιακά, εκτός από τα γλυπτά που κοσμούν το ναό και τα βιτρό παράθυρα, είναι τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 69 μέτρων το καθένα. Αν σας αρέσει η ιδέα να ατενίσετε το Παρίσι από ‘κει ψηλά, όπως έκανε ο Κουασιμόδος, θα πρέπει ν’ανεβείτε τα 387 σκαλιά του βόρειου πύργου. Μετά την πυρκαγιά του 2019 που κατέστρεψε μεγάλο κομμάτι της Notre-Dame, η άμεση και τεράστια παγκόσμια οικονομική ενίσχυση που έλαβε για την ανοικοδόμησή της επιβεβαίωσαν τη σημασία της για τη Γαλλία και ολόκληρο τον κόσμο. Η επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων έχει ανακοινωθεί για το 2024.

Tip: Αν θέλετε να εξομολογηθείτε ή να ζητήσετε τη συμβουλή των ιερέων, βρίσκονται κάθε μέρα στα δεξιά, στο εσωτερικό του ναού, στην είσοδο του παρεκκλησίου (Saint Francis Xavier Chapel ή Saint Genevieve Chapel). Υπάρχει μια πινακίδα που αναγράφει το όνομα του ιερέα και τις γλώσσες που μιλά. Διαθέσιμες είναι οι εξής γλώσσες: γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, πορτογαλικά, γερμανικά, ιαπωνικά, κινεζικά. Ώρες υποδοχής: Καθημερινές και Σάββατο από τις 10:00 ως τις 12:30 και από τις 14:30 ως τις 19:00. Κυριακές από τις 15:00 ως τις 19:00.

Μétro:  St-Michel ή Cité (Γραμμή 4)

Ανοιχτά: Καθημερινά από τις 8:00 ως τις 18:45 (Σάββατο και Κυριακή ως τις 19:15).

Price: Δωρεάν για την είσοδο στο ναό αλλά 8,50 € για να ανεβείτε στα κωδωνοστάσια.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.notredamedeparis.fr

Μπορείτε επίσης να κάνετε μια οργανωμένη βόλτα που περιλαμβάνει την Notre Dame, ανακαλύπτοντας τα παλαιότερα σημεία της πρωτεύουσας της Γαλλίας. Θαυμάστε το γεωμετρικό σχεδιασμό της πλατείας Vendome και την παλιά Όπερα. Περιηγηθείτε στο Marais. Εξερευνήστε τη Σορβόννη στο Quartier Latin, τα διάσημα καφέ και την εκκλησία του Saint Germain des Pres.

Μετά την ξενάγηση με λεωφορείο στο κέντρο της παλιάς πόλης, θα απολαύσετε μια ξενάγηση στην Παναγία των Παρισίων. Θα μάθετε για το σημαντικό ρόλο του μνημείου για τους Παριζιάνους και την ιστορία του Παρισιού από τον Μεσαίωνα.
Ένα εισιτήριο για ένα σύντομο ταξίδι με πλοίο στο Île de la Cité περιλαμβάνεται! Μπορείτε να κλείσετε το εισιτήριό σας γι’αυτήν την οργανωμένη βόλτα από εδώ.

3. Musée d’ Orsay (Μουσείο Ορσέ)

musee-orsay-cg-traduction

Οι λάτρεις της τέχνης, ιδιαίτερα οι οπαδοί του ιμπρεσιονισμού, μαγεύονται μέσα στο τριώροφο Musée d’ Orsay που στεγάζεται σ’έναν παλιό σιδηροδρομικό σταθμό στο κέντρο της πόλης.  Χτισμένος το 1900, ο σταθμός λειτούργησε ως το 1939, μέχρι να τον χρησιμοποιήσει ο Orson Welles για την ταινία του «Η Δίκη» το 1962. Το 1977 οι αρχές αποφάσισαν να διατηρήσουν τον επιβλητικό σταθμό, μετατρέποντάς τον σε μουσείο. Συλλογές του Van Gogh, γλυπτά του Degas, το «Πρόγευμα στη χλόη» του Monet, η «Ολυμπία» του Manet, τα «Νούφαρα» του Monet είναι μερικά από τα έργα που φιλοξενεί το μουσείο. Μην παραλείψετε επίσης να θαυμάσετε το Παρίσι της Belle epoque στους πίνακες του Toulouse Lautrec.

Tip: Το ιστορικό εστιατόριο του μουσείου, στον πρώτο όροφο, που έχει διατηρήσει όλη τη μαγεία και την αίγλη του από το 1900. Οι αστραφτεροί πολυέλαιοι και τα έργα τέχνης στο ταβάνι χαρακτηρίζουν την επιχρυσωμένη αίθουσα του ιστορικού εστιατορίου. Τα μεγάλα παράθυρά του προσφέρουν μοναδική θέα στο Σηκουάνα. Στην κουζίνα ο σεφ Yann Landureau, δημιουργεί αυθεντικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας σε συσχέτιση με τις εκθέσεις του μουσείου.

Οι μέρες και ώρες υποδοχής του μουσείου είναι Τρίτη ως Κυριακή από τις 9:30 ως τις 17:45, ενώ την Πέμπτη από τις 9:30 ως τις 14:45 και από τις 19:00 ως τις 21:00. Οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες αλλά αξίζει! Θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε το μουσείο την Πέμπτη που είναι ανοιχτό ως αργά και έπειτα να δειπνήσετε στο εστιατόριο του (Menu découverte στα 55€, συμπεριλαμβανομένου ποτού).

Μétro: Solférino (Γραμμή 12) σε απόσταση περίπου 100μ. ή ακριβώς δίπλα από το μουσείο φτάνει το τραίνο RER C, στάση Musée d’ Orsay.

Ανοιχτά: Καθημερινά από τις 9:30 ως τις 18:00 και κάθε Πέμπτη ως τις 21:45. Κλειστό κάθε Δευτέρα.

Τιμή: 16,00€ (time slot). Αν δεν θέλετε να περιμένετε στην ουρά, με μια μικρή επιβάρυνση, μπορείτε να κλείσετε το εισιτήριό σας από εδώ.

Απογευματινή είσοδος (ισχύει κάθε Πέμπτη από τις 18:00 ως τις 21:45): 12,00€-Τελευταία είσοδος στις 21:00.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.musee-orsay.fr/en

4. Sacre Coeur & Μονμάρτρη

SONY DSC

Η Μονμάρτρη είναι μία από τις πιο γραφικές συνοικίες του Παρισιού και μεταφράζεται σε «βουνό του μάρτυρα» (προέρχεται από το μαρτύριο του Saint Denis, επισκόπου του Παρισιού, ο οποίος αποκεφαλίστηκε στην κορυφή του λόφου το 250 μ.Χ), Μια περιοχή που φιλοξένησε τους κορυφαίους καλλιτέχνες της πόλης. Ο Πισαρό, ο Έντγκαρ Ντεγκά, ο Ματίς, ο Τουλούζ-Λωτρέκ, ο Ρενουάρ και ο Πάμπλο Πικάσο είναι μερικοί απ’αυτούς.

Η Μονμάρτη εποικίστηκε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και οι πρώτοι της κάτοικοι δημιούργησαν μια δική τους «πόλη» χωρίς πολλούς κανόνες, ώστε γρήγορα έγινε η δημοφιλής περιοχή κατανάλωσης αλκοόλ και «κακόφημων» μουσικών θεάτρων, όπως το Moulin Rouge (Ο Κόκκινος Μύλος) και το Le Chat Noir (Η Μαύρη Γάτα). Στην Place du Tertre, την πλατεία της Μονμάρτρης, θα δείτε πολλούς καλλιτέχνες να στήνουν τα καβαλέτα τους για να δελεάσουν τους περαστικούς με τα έργα τους αλλά και για να σας φτιάξουν το πορτρέτο σας.

Η εκκλησία Sacre Coeur στολίζει το υψηλότερο σημείο του Παρισιού. Το εσωτερικό της είναι λιγότερο εντυπωσιακό σε σύγκριση με άλλες εκκλησίες, αλλά η θέα που προσφέρει θα σας κόψει την ανάσα (ιδιαίτερα από τον τρούλο, αν σας βαστάει βέβαια να ανεβείτε 300 σκαλιά). Στα σκαλιά, μπροστά στην εκκλησία, πλήθος κόσμου αλλά και «εναλλακτικών» καλλιτεχνών (από τραγουδιστές μέχρι fans του ποδοσφαίρου που επιδεικνύουν πόσες κεφαλιές μπορούν να κάνουν χωρίς να τους πέσει η μπάλα) σας συντροφεύει από νωρίς το πρωί μέχρι να βραδιάσει, όπου οι ρυθμοί πέφτουν στο λόφο της Μονμάρτρης.

Αν θέλετε να παρακολουθήσετε τη λειτουργία οι ώρες είναι απο Δευτέρα ως Παρασκευή στις 7:00, 11:00, 15:00 (μόνο την Παρασκευή), 18:30, 22:00. Σάββατο στις 7:00, 11:00 και 22:00. Την Κυριακή στις 7:00, 11:00, 18:00 και 22:00. Για εξομολογήσεις καθημερινά από τις 10:00-12:00, 15:30-17:30, 20:15-21:45.

Tip: Για να φτάσετε στην κορυφή της Μονμάρτρης, μπορείτε να πάρετε το τελεφερίκ (καθώς βγείτε από το métro abbesses) που αναρριχάται στο λόφο από το νότο προς τη Sacré-Coeur Basilica (το εισιτήριο είναι ίδιο με εκείνο του μετρό, δηλαδή κοστίζει 1,90€ και αν δεν έχετε, μπορείτε να το αγοράσετε από ‘κει).

Μétro: Abbesses (Γραμμή 12) ή Anvers (Γραμμή 2)

Ανοιχτά: Καθημερινά από τις 6:30 το πρωί μέχρι τις 22:30 (η Βασιλική). Ο τρούλος από τις 8:00 ως τις 20:00 καθημερινά από Μάιο ως Σεπτέμβριο. Κατά τους χειμερινούς μήνες από τις 9:00 ως τις 17:00 (Οκτώβριος ως Απρίλιος).

Τιμή: Δωρεάν για τη Βασιλική αλλά 8€ για τον τρούλο και την κρύπτη (για παιδιά από 4-16 χρονών η είσοδος είναι 5€). Εισιτήριο μόνο για τον τρούλο 6€ (για παιδιά από 4-16 χρονών 4€) ενώ μόνο για την κρύπτη 3€ (για παιδιά από 4-16 χρονών 2€).

*Δεν πωλούνται εισιτήρια online.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.sacre-coeur-montmartre.com/english/

5. Père Lachaise

Pere_Lachaise_Chemin_Errazu

Αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο κοιμητήριο, είναι ολόκληρη πόλη! Ένας λαβύρινθος από μονοπάτια, δέντρα, μνημεία και διάσημους τάφους. Η ατμόσφαιρα μελαγχολική αλλά γαλήνια! Καθώς περπατάτε, δείτε τον τάφο του Oscar Wilde, του Chopin, του Μολιέρου, του Jim Morrison, του Balzac, του Proust και του Delacroix.

Λίγο πριν την έξοδο, στα αριστερά, είναι τα μνημεία των ξένων στρατιωτών που πολέμησαν για τη Γαλλία. Ανάμεσα τους και Έλληνες. «Ελλάς, Γαλλία, Συμμαχία» το σύνθημα και η επιγραφή στα ελληνικά:  «ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ».

Tip: Το κοιμητήριο είναι αχανές και ο χάρτης (μπορείτε να τον κατεβάσετε εδώ) είναι απαραίτητος αν δεν θέλετε να σας βρει το βαθύ σκοτάδι ψάχνοντας ακόμη τον τάφο του Jim Morison. Αρκεί να διαλέξετε ποιούς τάφους θέλετε να επισκεφτείτε και να σχεδιάσετε την πορεία σας καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να προλάβετε να δείτε τα πάντα.

Μétro: Père Lachaise (Γραμμές 2 & 3)

Ανοιχτά: Από Νοέμβριο ως μέσα Μαρτίου, Δευτέρα ως Παρασκευή 8:00-17:30. Σάββατο από τις 8:30-17:30. Κυριακή και αργίες από τις 9:00-17:30. Από μέσα Μαρτίου ως Οκτώβρη, Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 8:00-18:00. Σάββατο από τις 8:30-18:00. Κυριακή και αργίες από τις 9:00-18:00.

Τιμή: Δωρεάν είσοδος.

Εδώ μπορείτε να κάνετε ένα Père Lachaise guided tour σε μια διαδρομή που περνάει από τις τελευταίες κατοικίες διασήμων. 

6. Arc de Triomphe&Champs Elysées (Αψίδα του Θριάμβου & Ηλύσια Πεδία)

L'Arc_de_Triomphe_la_nuit

Τα Ηλύσια Πεδία είναι η διασημότερη οδός στο Παρίσι, και εκτείνεται από την place Concorde (πλατεία Ομονοίας) ως την πλατεία Charles de Gaulle Etoile, γνωστή και ως απλά L’ Etoile, αφού απ’ αυτήν ξεκινούν 12 πολυσύχναστες κεντρικές λεωφόροι. Τα Ηλύσια Πεδία σχεδιάστηκαν το 1667 ως μεγαλειώδης αρτηρία για την προσέγγιση στο βασιλικό παλάτι στις Tuileries. Τον 19ο αιώνα δενδροφυτεύθηκε, πήρε το σημερινό αρχαιοελληνικό της όνομα και απέκτησε κινηματογράφους, ξενοδοχεία, καφέ και πολυτελείς κατοικίες.

Τα   εντυπωσιακά καταστήματα, όπως του Cartier  που φιλοξενείται στα Ηλύσια Πεδία από το 2003, του πενταώροφου Louis Vuitton από το 2005 και του ξενοδοχείου Barrière του Fouquet, όπου το φθηνότερο δωμάτιο στοιχίζει  περίπου 750€ τη βραδιά, έδωσαν νέα λάμψη στη λεωφόρο.  Οι εργασίες για τη ύψους 50μ. αψίδα ξεκίνησαν το 1806 αλλά εξαιτίας και της πτώσης του Ναπολέοντα δεν ολοκληρώθηκε παρά το 1836. Με τον ανελκυστήρα ή ανεβαίνοντας τα 284 σκαλιά μέχρι την κορυφή της Αψίδας, μπορείτε να απολαύσετε τη μοναδική θέα του Παρισιού.

Η αψίδα φέρει εγχάρακτα τα ονόματα των νικών των Γαλλικών Στρατευμάτων καθώς και τα ονόματα 558 στρατηγών (τα υπογραμμισμένα ονόματα καταδεικνύουν όσους από αυτούς έπεσαν σε μάχες). Στην αψίδα βρίσκεται, επίσης, και το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ο βωμός του οποίου φέρει φλόγα που άναψε για πρώτη φορά το 1921 εις μνήμην των πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Tip: Στο εσωτερικό της Αψίδας βρίσκεται ένα ενδιαφέρον μικρό μουσείο που αφηγείται την ιστορία της κατασκευής της και πληροφορεί για τις δημόσιες τελετές και τις νεκρώσιμες ακολουθίες που έχουν γίνει στο μνημείο αυτό με προβολή οπτικοακουστικού υλικού.

Αν τύχει να πάτε στο Παρίσι αρχές Δεκεμβρίου, επισκεφτείτε την Αψίδα στις 2 Δεκεμβρίου, στην επέτειο της νίκης του Ναπολέοντα στη μάχη του Austerlitz το 1805. Ιδανική ώρα είναι όταν ο ήλιος βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τα Ηλύσια Πεδία και την αψίδα του θριάμβου, δημιουργώντας ένα μοναδικό φωτοστέφανο γύρω από το μνημείο.

Μétro: Charles de Gaulle Etoile (Γραμμές 1, 2, 6)

Ανοιχτά: Από 1η Απριλίου ως 30 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 ως τις 23:00. Από 1η Οκτωβρίου ως 31 Μαρτίου από τις 10:00 ως τις 22:30. Τελευταία είσοδος 45 λεπτά πριν το κλείσιμο.

Price: 13€ (για την Αψίδα του Θριάμβου). Αν δεν θέλετε να περιμένετε στην ουρά, με μια μικρή επιβάρυνση, μπορείτε να κλείσετε το εισιτήριό σας από εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.paris-arc-de-triomphe.fr/en/

7. River Cruise on the Seine (Κρουαζιέρα στο Σηκουάνα)

large

Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δείτε την πόλη του φωτός και τα σημαντικότερα αξιοθέατά της από μια κρουαζιέρα στο Σηκουάνα;

Bateaux Parisiens

Αφεθείτε σε μια ξενάγηση στο ιστορικό Παρίσι και τις εντυπωσιακές γέφυρες του Σηκουάνα, από το πρωί ως το βράδυ με τα bateaux Parisiens!

Open: Κάθε μισή ώρα από τις 10:00 ως τις 22:30 (εκτός από 13:30), από τον Απρίλιο ως το Σεπτέμβρη. Κάθε μία ώρα από τς 10:00 ως τις 22:00 από Οκτώβριο ως Μάρτιο.

Price: 12,00€ απλή κρουαζιέρα μιας ώρας. Κρουαζιέρα με γεύμα από 37,00-55,00€. Κρουαζιέρα με δείπνο από 48,00-99,00€.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.bateauxparisiens.com/

Bateaux-mouches

Η καρδιά του Παρισιού χτυπάει στο Σηκουάνα και για περισσότερα από 50 χρόνια, τα bateaux mouches αφηγούνται αυτή την ιστορία σε γενιές και γενιές περίεργων επιβατών, ποιητών, ρομαντικών και ερωτευμένων.

Open: Από 1η Απριλίου ως 30 Σεπτεμβρίου από τις 10:15 ως τις 19:00 (αναχώρηση κάθε 45 λεπτά περίπου). Από τις 19:00 ως τις 23:00 αναχώρηση κάθε 20 λεπτά. Από 1η Οκτώβρη ως 31 Μαρτίου (από 50 άτομα και πάνω) από τις 11:00 ως τις 21:00 (αναχώρηση κάθε μια ώρα). Το Σαββατοκύριακο ξεκινάει από τις 10:15.

Price: 11,50€. Με φαγητό από 55,00-140,00€.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.bateaux-mouches.fr

Batobus

Αντί να πάρετε μετρό για να δείτε τα κυριότερα αξιοθέατα, μπορείτε ωραιότατα να μετακινηθείτε δια της θαλάσσης με τα batobus, τα «λεωφορεία» του Σηκουάνα, κάνοντας hop-on και hop-off σ’ένα από τα 8 σημεία στάσης: Eiffel Tower – Champs Elysées – Musée d’Orsay – Louvre – St Germain des Près – Notre Dame – Jardin des Plantes – Hotel de Ville.

Open: Από 3 Σεπτέμβρη μέχρι 5 Απρίλη από τις 10:00 μέχρι τις 19:00 (αναχώρηση κάθε 25 λεπτά). Από 6 Απρίλη μέχρι 2 Σεπτέμβρη από τις 10:00 μέχρι τις 21:30 (αναχώρηση κάθε 20 λεπτά).

Price: Ημερήσιο pass 15,oo€, διήμερο 18,00€ και εβδομαδιαίο 21,00€ (Υπάρχει και ετήσιο με 60,00€).

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.batobus.com

Tip: Υπολογίστε την ώρα που δύει ο ήλιος και πάρτε την κρουαζιέρα που ξεκινάει μισή ώρα πριν. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία θα θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα. Αν είναι άνοιξη ή καλοκαίρι προτιμήστε τις πίσω θέσεις του καραβιού που δεν έχει γυάλινο σκέπαστρο ώστε να τραβήξετε καλύτερες φωτογραφίες.

**Τα πλοία αναχωρούν από το Σηκουάνα ακριβώς δίπλα από τον Tour Eiffel.

8. Moulin Rouge 

Moulin_Rouge,_Paris_April_2011

Τον Οκτώβριο του 1889, όλο το Παρίσι μίλαγε για το άνοιγμα ενός νέου μουσικού θεάτρου, ονόματι Moulin Rouge (Κόκκινος Μύλος). Γρήγορα, απέκτησε τη φήμη ενός τόπου όπου οι άντρες μπορούσαν να θαυμάσουν νεαρές Παριζιάνες που επιδίδονταν σε χορευτικές κινήσεις τόσο ελεύθερες όσο και τα ήθη τους! Κι αν ο περίφημος χορός Can Can ήταν ήδη γνωστός από το 1830  για τη διασκέδαση της εργατικής τάξης, το Moulin Rouge εδραίωσε τη φήμη του και  οι «Chahuteuses» (οι ανυπότακτες), με τις χαρακτηριστικές μαύρες κάλτσες και τις φούστες με τα αλλεπάλληλα βολάν, παραδίνονταν στους φρενήρεις ρυθμούς του χορού με σκανδαλώδεις για την εποχή φιγούρες, προκαλώντας τα ήθη. Αλλά και οι φήμες γι’αυτά που γίνονταν εκεί μέσα προκάλεσαν μεγάλη δημόσια κατακραυγή.

Ο Toulouse Lautrec ζωγράφισε μια σειρά από διάσημες σκηνές του Moulin Rouge της εποχής εκείνης. Στα νεότερα χρόνια, η επιχείρηση προσπάθησε ν’ αλλάξει και να χάσει τη φήμη της ως οίκος ανοχής. Έτσι έγινε ένα καμπαρέ, γνωστό για τα φαντασμαγορικά σόου του. Με αυτό τον τρόπο άρχισε να προσελκύει πελατεία υψηλότερης ποιότητας. Χιλιάδες τουρίστες φωτογραφίζονται με φόντο τον κόκκινο ανεμόμυλο που βρίσκεται στην κορυφή του θεάτρου και πολλοί επισκέπτες κάνουν κρατήσεις για ένα νυχτερινό σόου.

Tip: Μπορείτε να δειπνήσετε επίσης πριν το show επιλέγοντας ένα από τα διάσημα μενού Toulouse Lautrec ή Belle Epoque (Υπάρχουν επίσης vegan και vegetarian επιλογές).

Μétro: Blanche (Γραμμή 2)

Ανοιχτά: Το πρώτο show ξεκινάει στις 21:00 και το δεύτερο στις 23:00. Αν θέλετε να δειπνήσετε κιόλας θα πρέπει να είστε εκεί στις 19:00.

Τιμή: 205€ (Show και δείπνο), από 110€ (Show στις 21:00) και από 88€ (show στις 23:00).

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.moulinrouge.fr/en/homepage/

Αν θέλετε να παρακολουθήσετε το show συνοδεία σαμπάνιας στο Moulin Rouge, μπορείτε να κλείσετε το εισιτήριό σας από εδώ.

Αν θέλετε να δειπνήσετε και να παρακολουθήσετε το show, μπορείτε να κλείσετε το εισιτήριό σας από εδώ. 

9. Centre Pompidou 

Centre-Pompidou-Paris-Outside

Το κέντρο Πομπιντού άνοιξε το 1977. Αποτελεί δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής χάρη στους αρχιτέκτονες Renzo Piano, Richard Rogers και Gianfranco Franchini που σκέφτηκαν να τοποθετήσουν στο εξωτερικό του μέρος τις χρωματιστές σωληνώσεις, φέρνοντας τα μέσα έξω στο κτήριο. Είναι χρωματισμένες ανάλογα με τις λειτουργίες τους: πράσινο για τους σωλήνες νερού, κίτρινο για το ηλεκτρικό, και μπλε για τον ηλεκτρισμό.

Η κατασκευή του κτιρίου από γυαλί και μέταλλο σε κεντρική τοποθεσία στη γειτονιά του Beaubourg αντιμετώπισε πολλές αντιδράσεις από τους ανθρώπους που αντιπαθούν την ιδέα ενός «διυλιστηρίου πετρελαίου» σε μια ιστορική περιοχή. Σήμερα όμως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής. Στεγάζει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς επίσης και κινηματογραφικές αίθουσες, βιβλιοθήκες και χώρους παραστάσεων. Στα πλαίσια των εκθέσεών του, εκπροσωπούνται ρεύματα της μοντέρνας τέχνης, όπως του Φοβισμού, του κυβισμού κ.α. Στεγάζει επίσης μια σημαντική συλλογή βιομηχανικού σχεδιασμού.

Tip: Η μοντέρνα τέχνη είναι παρούσα και εκτός μουσείου, προς τα δεξιά του μουσείου, θα βρείτε την πλατεία «Ιγκόρ Στραβίνσκι» όπου υπάρχει το πρώτο σύγχρονο σιντριβάνι του Παρισιού με πολλά κινητικά γλυπτά και σχεδιάστηκε από τους Niki de Saint Phalle και Jean Tinguely.

Μétro: Rambuteau (Γραμμή 11) ή Hôtel de Ville (Γραμμή 1)

Ανοιχτά: Καθημερινά εκτός Τρίτης από τις 11:00 ως τις 21:00 (τα ταμεία κλείνουν στις 20:00).

Τιμή: 15€ (μόνιμη έκθεση)/ 16€-17€ αν θέλετε να επισκεφτείτε κάποια (μία) από τις περιοδικές εκθέσεις και τη μόνιμη έκθεση/ 18€ αν θέλετε να επισκεφτείτε τη μόνιμη και όλες τις περιοδικές εκθέσεις. Υπάρχει και το family pack στα 25€ δύο ενήλικες και 1-3 παιδιά (ισχύει για τη μόνιμη έκθεση).

*Δωρεάν είσοδος για παιδιά ως 18 ετών (για όλες τις εκθέσεις). Για νέους ως 26 ετών που κατοικούν στην ΕΕ δωρεάν είσοδος για τη μόνιμη έκθεση και 13-14€ για τις περιοδικές εκθέσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.centrepompidou.fr/

10. Tour Eiffel 

eiffel

Τον Πύργο του Άιφελ προτείνω να τον αφήσετε για το τέλος. Κι αυτό γιατί θα απολαύσετε καλύτερα τη θέα του Παρισιού που κόβει κυριολεκτικά την ανάσα, αφού έχετε γνωρίσει την πόλη κι έχετε περπατήσει κατά μήκος του Σηκουάνα. Στα τρία επίπεδα του Πύργου μια μικρή πόλη! Από snack bar, souvenir shops, το bar à Champagne, το cineiffel που προβάλλει  την ιστορία του πύργου, εκθέσεις, το γραφείο του κατασκευαστή Goustave Eiffel, τα εστιατόρια «Le 58 Tour Eiffel» και «Le Jules Verne» μέχρι έναν πρωτότυπο μηχανισμό που καταγράφει την ταλάντωση και τις μεταβολές που υφίσταται ο πύργος από τον αέρα και τις θερμοκρασιακές αλλαγές. Το δημιούργημα του Γάλλου πολιτικού μηχανικού Gustave Eiffel, ύψους 324 μ., που κατακρίθηκε όταν φτιάχτηκε το 1889, αποτελεί σήμερα το σήμα κατατεθέν της «πόλης του Φωτός» και τον απόλυτο προορισμό για τους επισκέπτες της.

Tip: Αν θέλετε souvenirs με τον Eiffel Tower, στο Gift basket και στο Gift shop, στο δεύτερο όροφο, θα βρείτε μια από τις μεγαλύτερες συλλογές στο Παρίσι.

Από τις 22:00 και μετά κάθε μισή ώρα, ο Πύργος λαμπυρίζει με χιλιάδες φωτάκια που αναβοσβήνουν για 5-10 λεπτά!

Μétro: Bir-Hakeim ή Trocadero (Γραμμή 6) και Champ de Mars Tour Eiffel (RER C).

Ανοιχτά: Από 15 Ιουνίου ως 1η Σεπτέμβρη το ωράριο για το lift είναι 9:00 με 12:45 (τελευταίο lift τα μεσάνυχτα και στις 11:00 για την κορυφή). Το ωράριο για πρόσβαση από τις σκάλες είναι το ίδιο με τελευταία είσοδο τα μεσάνυχτα. Τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου το ωράριο είναι 9:30 ως 11:45 για το lift (τελευταίο lift στις 11:00 και 10:30 για την κορυφή). Για πρόσβαση από τις σκάλες από τις 9:30 με 6:30 το απόγευμα με τελευταία είσοδο στις 6:00.

Τιμή: Με ασανσέρ για το δεύτερο όροφο 18,10€ (παιδιά 4-11 ετών 4,5€, 12-24 ετών 9€) και για την κορυφή 28,30€ (παιδιά 4-11 ετών 7,10€, 12-24 ετών 14,10€). Αν ανεβείτε από τα σκαλιά η τιμή είναι 11,30€ για το δεύτερο όροφο (παιδιά 4-11 ετών 2,80€, 12-24 ετών 5,60€). Δεν μπορείτε όμως να ανεβείτε στην κορυφή από τις σκάλες. Οπότε υπάρχει κι ένα συνδυαστικό εισιτήριο σκάλες μέχρι το δεύτερο και στη συνέχεια ασανσέρ στα 21,50€ (παιδιά 4-11 ετών 5,40€, 12-24 ετών 10,70€). Τα παιδιά ως 4 ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.eiffel-tower.com/

Creative Commons License
The content on this blog is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεσή μου.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: