‘Ισως -λέω ΙΣΩΣ- να έχετε ακούσει μια φήμη που λέει πως οι σερβιτόροι στο Παρίσι είναι αγενείς. Δεν θα έλεγα πως είναι ακριβώς φήμη. Και δεν μιλάω για αγένεια τύπου να μην σας μιλήσουν στον πληθυντικό, ή να μην πουν «s’il vous plaît» (παρακαλώ/please) και «je vous en prie»(παρακαλώ/you’re welcome) ή Monsieur/Madame. Εντάξει… και Mademoiselle. Αυτά ανήκουν αδιαμφισβήτατα στο savoir vivre τους από τότε που άρχισαν να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους. Μιλάω για το χαμόγελο που αγνοείται σε βαθμό επικήρυξης με λίτρα, το ύφος, λες και «Μου φαγες τη γκόμενα ρε αλήτη», το σνομπ attitude τύπου «Ρε ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Απόγονος του Μέγα Ναπολέοντα». ΠΕΡΝΑ ΕΞΩ ρε Καραμήτρο, κι εγώ του Μέγα Αλέξανδρου.

waiter2

Ακόμη και οι Παριζιάνοι, -θεωρητικά- θα προτιμούσαν να μένουν στην Αμερική, όπου οι σερβιτόροι είναι φιλικοί και έχουν πλατύ χαμόγελο. Άσχετο αν στο μυαλό τους αυτά τα χαρακτηριστικά υπάρχουν μόνο για δύο λόγους: 1. Οι Αμερικάνοι είναι γενικά χαζοχαρούμενοι και 2. Οι τύποι είναι σίγουρα μεθυσμένοι. Άσχετο. Γι’αυτούς οι σερβιτόροι στο Παρίσι, απέχουν πολύ από το να είναι «sympa». Στο κάτω κάτω, συμπληρώνουν, υπάρχουν 3 εκατομμύρια άνεργοι που θα μπορούσαν να τους αντικαταστήσουν, αν δεν είναι ικανοποποιημένοι να βρουν μια άλλη δουλειά, putain! Το ότι, ίσως οι ίδιοι ως πελάτες, να είναι αγενείς και απαιτητικοί, δεν τους περνάει καν από το μυαλό. Non, non, δεν είναι δική τους δουλειά να είναι αγαπητοί. Η υπαιτιότητα, όπως καταλαβαίνετε, βρίσκεται κάπου στη μέση.

waiter1

Κάποιες φορές (ΛΙΓΕΣ!) μας έχει συμβεί να συναντήσουμε και πολύ ευγενικούς σερβιτόρους στο Παρίσι. Καταρχήν θα το σχολιάσουμε «Πολύ ευγενικός αυτός ο σερβιτόρος, Μπράβο!». Θα σκεφτούμε πως σήμερα η τύχη είναι μαζί μας (May the luck be with you too!). Έπειτα θα αναρωτηθούμε αν είναι ξένος. Στη συνέχεια θα τον περιεργαστούμε λίγο, μπας και μαντέψουμε πως γίνεται να είναι ευγενικός (Μήπως είναι U.F.O?). Ας το ψάξουμε λίγο… The truth is outhere. Στο τέλος πιθανότατα να είμαστε super content (πολύ ικανοποιημένοι) και να μιλάμε στους υπόλοιπους φίλους μας, για το μαγαζί με τον ευγενικό και super sympa σερβιτόρο.

waiter3

Σε κάθε περίπτωση σας προτείνω να αποφύγετε τα εξής: 

1. Όταν έρθει να σας πάρει παραγγελία για ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ μην του πείτε πως δεν έχετε αποφασίσει και να έρθει αργότερα. Θα περιμένετε μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία. Eν ανάγκη πάρτε γκαζόζα.

2. ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ! Μην τον αποκαλέσετε «γκαρσόν», με το χαρακτηριστικό χτύπημα των δαχτύλων. Θα σας καταραστεί και για την επόμενη ζωή σας. Αρκεστείτε στο «S’il vous plaît Monsieur» ή σκέτο «Monsieur».

3. Να φερθείτε σύμφωνα με το savoir vivre τους. Δηλαδή bonjour ή bonsoir για αρχή και merci beaucoup Monsieur αφού του δώσετε την παραγγελία σας. Οι Γάλλοι δεν παίζουν με αυτά.

4. Μην περιμένετε πως θα σας εξηγήσει ολόκληρο το μενού. Ιδιαίτερα αν δεν ξέρει καλά αγγλικά. Κάντε του μια, το πολύ δύο ερωτήσεις. Δεν θέλετε να τον εκνευρίσετε, πιστέψτε με.

5. Μπορεί το πουρμπουάρ στη Γαλλία να συμπεριλαμβάνεται στην απόδειξη, αλλά θεωρείται comme il faut (πρέπον) να αφήσετε 5-10% από το σύνολο του λογαριασμού στο τραπέζι. Τώρα αν δεν αφήσετε, καλό θα ήταν να μην ξαναπάτε στο ίδιο μαγαζί γιατί πιθανότατα, ο σερβιτόρος θα σας θυμάται!

Creative Commons License
The content on this blog is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεσή μου.

Advertisement

13 απαντήσεις στο “Είναι οι σερβιτόροι στο Παρίσι αγενείς;”

  1. S for Summer Άβαταρ

    Χρήσιμες και πρακτικές οι πληροφορίες σου… Εδώ, πάλι, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν υπάρχουν καν σερβιτόροι, ζητάς μόνος σου την παραγγελία από το μπαρ 😉 αποφεύγοντας τέτοιες συναναστροφές!

    1. Polina Άβαταρ

      Χαχαχα για το «συναναστροφές»! Πλάκα θα είχε πάντως να κάνουμε ένα test drive France VS U.K. γύρω από τέτοια θέματα! :-p

      1. S for Summer Άβαταρ

        Γιατί όχι; Και γενικότερα συγκριτική διαπολιτσιμική μελέτη θα ήταν χρήσιμη! Το αστείο είναι ότι αν και τόσο καιρό εδώ, δεν έχω γράψει τίποτα για τον τόπο συγκεκριμένο! 🙂

  2. nataliaanagn Άβαταρ

    Eπίσης και για τους ταξιτζήδες έχω ακούσει πολλά.
    Αλήθεια, αυτά συμβαίνουν μόνο στο Παρίσι ή και στην υπόλοιπη Γαλλία?

    1. Polina Άβαταρ

      Καλά οι ταξιτζήδες είναι κάθε καρυδιάς καρύδι, όπως σε όλες τις χώρες νομίζω! Κάποιοι σου πιάνουν την πάρλα, άλλοι δεν μιλάνε καθόλου, άλλοι ακούν ειδήσεις στη διαπασών και ούτε ο καθεξής. Πάντως όλοι έχουν ένα κοινό πρόβλημα. Δεν δέχονται εύκολα να πληρώσεις με κάρτα (οι ταξιτζήδες στη Γαλλία έχουν μηχάνημα για τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες). Αν τους πεις πως θα πληρώσεις με κάρτα, αρχίζουν την γκρίνια. Ξέρεις τι είναι βραδιάτικο να ψάχνεις ATM να τραβήξεις λεφτά για να πάρεις ταξί;;; Επίσης δύσκολα θα πάρουν διπλή κούρσα. Αλλά αν είστε 4 άτομα στο ταξί, υπάρχει μια έξτρα χρέωση για το τέταρτο άτομο.
      Πιστεύω πως συμβαίνουν και στην υπόλοιπη Γαλλία, αν και δεν έχω ζήσει εκτός Παρισιού. Ωστόσο, προς το Νότο, οι άνθρωποι γενικά είναι πιο ζεστοί, οπότε αναλογικά το ίδιο θεωρώ θα είναι και οι σερβιτόροι.

      1. nataliaanagn Άβαταρ
        nataliaanagn

        Σε ρώτησα γιατί είχα ακούσει παλιά οτι στο Παρίσι οι ανθρωποι είναι σχετικά πιο απόμακροι και λιγότερο ευγενικοί απο τους υπόλοιπους Γάλλους. Θυμάμαι και μια φίλη που είχα Γαλλίδα οταν πήγαινα σχολείο (pen friend στην ουσία) που μου έγραφε πως οι Παριζιανοι και γενικά η συμπεριφορά τους δεν αντιπροσωπεύουν όλους τους Γάλλους.

      2. Polina Άβαταρ

        Ναι γενικά προς το Νότο είναι πιο ζεστοί! Καλά έλεγε η Γαλλιδούλα! Είναι σαν να λέμε πως οι Αθηναίοι αντιπροσωπεύουν όλους τους Έλληνες…δεν ισχύει! Κάποια κοινά χαρακτηριστικά έχουμε σαν Έλληνες αλλά από ‘κει και πέρα κάθε πόλη, χωριό έχει τα δικά του!

  3. silia Άβαταρ

    Παντως και στην Βιεννη λεγεται ότι οι σερβιτόροι στα κλασσικα διάσημα καφε της είναι αγενης. Σε γενικες γραμμες δεν εχω παρατηρησει ασχημες συμπεριφορές, μονο ένα σε ένα καφε θυμαμαι που δεν θα ξαναπαω.

    1. Polina Άβαταρ

      Τον έρμο τον ιδιοκτήτη σκέφτομαι που ο σερβιτόρος του διώχνει τους πελάτες! :-p

  4. silia Άβαταρ

    Στην Νεα Υορκη που πηγα οι σερβιτόροι ηταν πραγματι ιδιαιτερα εξυπηρετικοι, διαφορετικοι από τους ευρωπαιους, αλλα πιστευω ότι οφείλεται στο ότι περιμενουν μεγαλο φιλοδώρημα.

    1. Polina Άβαταρ

      Ε καλά σίγουρα δεν το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους! :-ppp Δεν είναι κι εύκολο να είσαι χαμογελαστός και εξυπηρετικός τόσες ώρες και με πελάτες κάθε καρυδιάς καρύδι. Με τέτοια προσπάθεια, ας το πάρουν το αξίζουν!

  5. Le café gourmand | My Parisienne Walkways Άβαταρ

    […] café gourmand. Πάνω απ’όλα γλυτώνουμε να φωνάζουμε τους συμπαθέστατους σερβιτόρους δύο φορές για να παραγγείλουμε. Μεγάλη […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: