Αν είστε πρωτάρηδες σ’ αυτή την ερωτική σχέση με την πόλη του φωτός, πριν κλείσετε αεροπορικά εισιτήρια για το Παρίσι, λάβετε σοβαρά υπόψιν τα παρακάτω tips για να έχετε και… την τύχη του πρωτάρη!

1.  Μη δείτε τη Joconda. Μπορεί την ώρα που διαβάζετε αυτή την πρόταση να μονολογείτε πως πιθανότατα είμαι τρελή που σας προτείνω να μη δείτε, ίσως, το γνωστότερο πίνακα, την αινιγματική Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που φιλοξενείται στο Μουσείο του Λούβρου. Αλλά η αλήθεια είναι πως μικρή περίπτωση υπάρχει να μην απογοητευτείτε μόλις αντικρίσετε αυτό το μοναδικό έργο τέχνης. Και αυτό γιατί είναι εξαιρετικά μικρό. Προσθέστε σε αυτό επίσης πως πάντοτε έχει δεκάδες ανθρώπων μπροστά του, οπότε είναι σίγουρο πως δεν θ’ απολαύσετε επουδενί την ομορφιά του πίνακα.

2. Μην ανεβείτε στον Πύργο του Άιφελ. Οκ, αν δεν σας έπεισα προηγουμένως με τη μούρλια μου, τώρα είναι σίγουρο. Αλλά εγώ θα προειδοποιήσω κι ας πέσει κάτω. Οι ουρές κάτω από τον Πύργο είναι τεράστιες και θα περάσετε περισσότερο χρόνο περιμένοντας απ’ ότι πάνω στον Πύργο απολαμβάνοντας τη θέα της πόλης του φωτός! Αν θέλετε οπωσδήποτε να ζήσετε την εμπειρία, τότε κλείστε τα εισιτήριά σας online, ώστε να γλιτώσετε τουλάχιστον την ουρά για τα εισιτήρια. Εγώ πάντως προτιμούσα πάντα τη θέα του Παρισιού με τον Πύργο του Άιφελ μέσα στο κάδρο μου…

3. Μη χάσετε το χρόνο σας στην πολύβουη Champs-Elysées. Μπορεί να ονειρεύεστε να περπατήσετε στα Ηλύσια Πεδία, από τότε που ο Joe Dassin τραγουδούσε «Aux Champs Elysées…» αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια φασαριόζικη λεωφόρο με μεγάλα παγκόσμια brands που βρίσκετε και στην Ελλάδα και τίποτα περισσότερο απ’ αυτό. Μοναδική εξαίρεση, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων που φωτίζονται όλα τα δέντρα της σ’ ένα παραμυθένιο σκηνικό.

4. Μην μπαίνετε σε μαγαζιά χωρίς να πείτε «Bonjour». Οι Γάλλοι θεωρούν εξαιρετικά αγενές, να μπείτε μέσα σε ένα κατάστημα και να μην πείτε καλημέρα. Αν θέλετε να σας εξυπηρετήσουν καλά και χωρίς μούτρα, προσαρμοστείτε στους δικούς τους κώδικες.

5.  Μην αγοράσετε μπουκαλάκι νερό απ ‘έξω. Μπορεί στην Ελλάδα να κοστίζει 0,50 λεπτά αλλά στο Παρίσι το φτηνότερο που θα βρείτε είναι 2 ευρώ, ενώ η τιμή του ενίοτε ανεβαίνει σε 2,50€, 2,70€ ή και πολύ ψηλότερα αν για παράδειγμα έχει ζέστη (ναι, για το μικρό μπουκάλι μιλάω). Αγοράστε εξάδες νερά από το super-market για να παίρνετε κάθε μέρα μαζί σας.

6. Ομοίως, μη ζητάτε εμφιαλωμένο νερό στα εστιατόρια. Εκτός κι αν δεν πίνετε ποτέ νερό βρύσης, οπότε πάω πάσο. Οι υπόλοιποι ζητήστε απλά ένα «carafe d’ eau» (μια κανάτα νερό) για να γλιτώσετε τη χρεώση του μεγάλου μπουκαλιού που κυμαίνεται συνήθως από 5-7€.

7. Μην πάτε στις Βερσαλλίες αν δεν έχετε δει πρωτύτερα την ταινία Marie Antoinette σε σκηνοθεσία Sofia Coppola. Η ταινία αυτή θα σας δώσει μια καλή εικόνα για το πως ήταν η ζωή μέσα στο παλάτι, θα κατανοήσετε καλύτερα τους χώρους του παλατιού που έτσι κι αλλιώς θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό με την πολυτέλειά τους!

8. Μην πάρετε τα σκαλιά στη στάση του metro Abbesses. Δεν είναι η ώρα να αποδείξετε πως είστε fit! Πρόκειται για τα περισσότερα σκαλιά από οποιονδήποτε άλλο σταθμό του μετρό και είναι όντως ΠΟΛΛΑ. Εγώ προειδοποίησα. Υπάρχει και ασανσέρ άλλωστε.

9. Μην τρώτε σε τουριστικές περιοχές-παγίδες, όπως Saint-Michel και Monmartre. Κάντε οπωσδήποτε τη βόλτα σας, πάρτε μια κρέπα αλλά μην κάτσετε για φαγητό. Συνήθως οι τιμές είναι αντιστρόφως ανάλογες με την ποιότητα. Αντ΄αυτού ακολουθήστε τους ντόπιους. Κάτι παραπάνω ξέρουν!

10. Μην πείτε στο σερβιτόρο πως δεν έχετε αποφασίσει ακόμη. Γιατί για να ξανάρθει συνήθως πρέπει να έχετε κάνει τάμα σε όλες τις εκκλησίες του Παρισιού. Αποφασίστε τι θέλετε και μην περιπαίζετε αυτό τον busy επαγγελματία γιατί σίγουρα θα το μετανιώσετε.

10&1. Μην κάνετε τις διαδρομές του Da Vinci Code. Οι περισσότερες είναι λάθος και θα σας βγάλουν αλλού ντ’ αλλού. Αφήστε τους γρίφους στον Robert Langdon και την Sophie Neveu!

Bon Voyage! 

*Σε συνεργασία με την Airshop.gr ❤ 

All photos by My Parisienne Walkways

Creative Commons License
The content on this blog is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεσή μου.

Advertisement

8 απαντήσεις στο “10&1 πράγματα να μην κάνετε στο Παρίσι”

  1. barefoot duchess Άβαταρ

    Το #8 ήταν η πιο αστεία εμπειρία/εφιάλτης! Ήθελα να δω φως και δεν έβλεπα, ήλπιζα ότι φτάνω και δεν έφτανα! Και μετά απ’αυτό ανεβήκαμε και στη Sacre Coeur από τα σκαλιά…

    1. Polina Άβαταρ

      Αυτό ισοδυναμεί με ένα μήνα εντατικού γυμναστηρίου το λιγότερο. ΧΑΧΑ! Τουλάχιστον μετά μπορούσες να πέσεις με τα μούτρα στις κρέπες και στα μακαρόν, κάτι είναι κι αυτό!

  2. A Stylish choice Άβαταρ
    A Stylish choice

    Ολα τα tip σου είναι πραγματικά πολύ χρήσιμα και θα τα ακολουθήσω, να είσαι σίγουρη, αλλά η συμβουλή #2 για τον Πύργο του Άιφελ (για τα online εισητηρία) ήταν η απο τις πιο απαράιτητες για μένα και το ταξίδι που σκοπεύω να κάνω με τους γιούς μου σύντομα στην πόλη σου !!! Και δεν θα μπορούσα να το αποφύγω με τι’ποτα όπως καταλαβαίνεις…👍

    1. Polina Άβαταρ

      Ε μα ναι η ουρά είναι εφιαλτική! Σ’ευχαριστώ πολύ! Σας εύχομαι καλή θέαση της πόλης του φωτός από ψηλά! 🙂

  3. Ρια Άβαταρ
    Ρια

    Συγχαρητηρια για τοblog σου.Κατατοπιστικοτατο ευφυεστατο χαριτωμενο.Σε λιγες μερες προσγειωνομαστε Παρισι.Ζευγαρι με μια κορουλα 7 ετων.Επειδη φτανουμε μεσημερι και θα πρεπει για κανενα διωρο το απογευματακι να παμε στο porte maillot για ενα συνεδριο,ηθελα την γνωμη σου για το πως θα αξιοποιησουμε τις ψρες του Σαββατου χωρις να χαθει η μερα.

    1. Polina Άβαταρ

      Ρια μου σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

      Μπορείτε να περπατήσετε στην περιοχή που είναι ο Πύργος του Άιφελ γιατί είναι αρκετά κοντά στο Porte Maillot απ’ ότι θα δείτε και στο χάρτη. Εκεί είναι και το 7ο διαμέρισμα με πολλά εστιατόρια, αν θέλετε να φάτε. Να περάσετε και από την αγαπημένη μου Rue Saint-Dominique! Εναλλακτικά κοντά στο Porte Maillot είναι και το Fondation Louis Vuitton, ένα art & cultural μουσείο μέσα σ’ ένα θεόρατο πάρκο. Μπορείτε πχ να πάτε και να κάνετε και πικνικ αν έχει καλό καιρό, είναι πολύ διαδεδομένο στο Παρίσι και νομίζω θα αρέσει και στην μικρή. Πικνίκ επίσης κάνουν και κάτω από τον Πύργο του Άιφελ, στο Champs de Mars.

      Εύχομαι να περάσετε υπέροχα!

  4. Panos Vlachakis Άβαταρ

    Από την Παριζιάνικη εμπειρία μου συμφωνώ απολύτως με το άρθρο.Όπως ακριβώς τα περιγράφει είναι.

    1. Polina Άβαταρ

      Σ’ευχαριστώ Πάνο που συμφωνείς και επαυξάνεις! 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: